Hanna-Maria Seppälä edusti Cetusta triathlonkisassa

Hanna-Maria Seppälä edusti Cetusta triathlonkisassa

3.9.2018

Kansainvälisen kilpailu-uransa pari vuotta sitten lopettanut Cetuksen tähtiuimari, Hanna-Maria Seppälä, osallistui ensimmäiseen triathlonkisaansa kuluneena viikonloppuna Ahvenanmaalla. Seppälä edusti Cetusta Käringsund-triahtlonissa Eliitti-luokassa olympiamatkalla. Matkaan kuuluu 1,5 km uintia, 40 km pyöräilyä ja 10 km juoksua. Hän sijoittui ensimmäisessä triathlonkisassaan oman sarjansa kuudenneksi ja koko kisastartin kahdeksanneksi.

Miten kisa sujui, Hanna-Maria Seppälä? Mitkä fiilikset jäi?

Kisa oli minulle ensimmäinen, joten kommelluksia mahtui matkan varrelle. Kisasta jäi kaikesta huolimatta älyttömän hyvä fiilis. 

Kertoisitko vähän matkan vaiheista? Mikä oli raskainta? Parasta? Tuliko jossain vaiheessa vaikeuksia? (Miten selvisit niistä?)

Raskainta oli ehdottomasti juoksu pyöräilyn jälkeen. Tuntui ettei jalat millään nouse ylös vaikka kuinka käskyttää. Vaihdot olivat ehdottomasti haasteellisimpia minulle. Vaihtoihin taisi kulua aikaa useita minuutteja (verraten kilpakumppaneiden sekuntien vaihtoihin :). Myös pyöräilyosuudelle lähtö ja kenkien saaminen lukkopolkimiin oli vielä harjoittelunkin jälkeen hakusessa. Taisipa olla kisajännitystä matkassa. Kaikesta selvittiin silti kunnialla.

Oliko kovia kanssakilpailijoita ja millainen kisafiilis yleisesti?

Kilpailussa oli todella kovatasoisia naisia mukana. Uinnista lähtien lähdettiin jo kovaa vauhtia. Olin sarjassani kuudes ja koko kisastarttini kahdeksas. Erittäin tyytyväinen sijoitukseeni ja aikaani. Kilpasiskot vaikuttivat todella mukavilta ja avoimilta. Leppoisa ilmapiiri yllätti minut positiivisesti kaikin puolin. 

Miten valmistauduit kisaan?

Varmistin, että minulla on kaikki tarvittavat välineet ja kaikki välineet toimivat. 

Miten tuttu laji triathlon on sinulle ennestään, oletko kilpaillut aiemmin triathlonissa? 

Tämä oli minulle ensimmäinen triathlonkokemus. Triathlon ei ole minulle entuudestaan tuttu laji. Varmaan saatan tehdä kilpailuja triathlonin parissa jatkossakin, mutta enemmän nautin tällä hetkellä treenaamisesta kuin kisaamisesta lajissa kuin lajissa.

Miten paljon olet treenaillut juoksua ja pyöräilyä?

Juoksua on tullut tehtyä aktiiviuintiajoillakin jonkin verran. Pyöräily on täysin uusi laji minulle. Hyppäsin kilpapyörän selkään ensimmäisen kerran tänä keväänä Italiassa! 

Miten sinun mielestäsi avovesiuinti eroaa uinnista altaassa? Miten paljon olet harrastanut avovesiuintia?

Avovedessä haasteena ovat tietenkin aallot, veden virtaukset sekä suunnistaminen. Toisaalta, jos virtauksia ja aaltoja osaa hyödyntää tulee matkanteosta helpompaa kuin altaassa. Jonkin verran on tullut uitua avovedessä treenileireillä ulkomailla sekä mökillä järvessä kesäisin. Lisäksi olen löytänyt itseni myös SwimRunin pariin tänä kesänä, jossa juostaan ja uidaan samat varusteet päällä vuorotellen.

Miten paljon uinti on muuten edelleen läsnä elämässäsi?

Käyn altaassa edelleen lähes joka viikko. Tykkään uinnista harjoitusmuotona. Lisäksi vedän uintiopetusta kaiken tasoisille uinnista kiinnostuneille ja toki myös triathlonisteille ja avovesiuimareille. Lapset ja nuoret ovat myös lähellä sydäntäni ja olenkin mukana nuorisouinnissa aktiivisesti, mm. Cetuksen uimareiden kanssa viikottain.

Onko sinulla seuraavaa tavoitetta triathlonissa?

Tällä hetkellä seuraava tavoite on SwimRun kisassa Solvallassa 22.9. En hae nykyisin urheilusta enää samaa tavoitteellisuutta vaan ennemmin kokemuksia ja ajanvietettä ystävien kanssa urheilun parissa.

Mitä muuta elämääsi kuuluu nyt?

Toimin yksityisyrittäjänä ja hyvinvointivaikuttajana. Olen aktiivisesti urheilussa mukana mentorin roolissa sekä vetämässä HMS academy uintiopetuksia kaikenikäisille. Lisäksi toimin yritysmaailmassa luennoitsijana, mentorina sekä motivaatiopuhujana.

-----

Kiitos haastattelusta ja onnea Solvallan SwimRun-kisaan!

Hanna-Maria Seppälä

*Syntynyt 13.12.1984 Keravalla

*Ensimmäinen suomalainen uinnin maailmanmestaruuden voittanut nainen (Barcelona 2003, 100m vapaauinti)

*Kilpaillut viisissä olympiakisoissa ensimmäisenä suomalaisuimarina

* Yksi Suomen historian parhaista naisurheilijoista (Urheilulehti 2008)

* Valittiin Vuoden urheilijaksi Suomessa vuonna 2003

* Seppälä edusti kilpaurallaan espoolaista Cetusta, johon hän vaihtoi joulukuussa 2009 oltuaan pitkään Keravan Uimareissa

Haastattelu ja juttu: Päivi Kangaspunta

Avainsanat: 
triathlon
Hanna-Maria
Cetus
avovesi
Käringsund