Uimataito kuntoon kesäksi!

Uimataito kuntoon kesäksi!
Uimataito kuntoon kesäksi!

Helteet alkoivat tänä vuonna aikaisin, ja uimarannoillakin on jo näkynyt kävijöitä. Kesän korvilla on hyvä varmistaa, että oma henkivakuutus, eli uimataito, on kunnossa. Hyvä uimataito ja vesiturvallisuudesta huolehtiminen vapauttavat nauttimaan vedessä olosta ja harrastamaan hyvillä mielin.

Tsuida duida, osaatsä uida?

Jos et vastannut kyllä, ei vielä hätää. Nyt on hyvä hetki opetella. Heikkoa uimataitoa kannattaa lähteä harjoittamaan omaa uskallusta ja omia rajoja kuunnellen. Taitojen karttuessa turvallisuudentunne ja uskallus lisääntyvät. Esimerkiksi aikuisten uimakoulu on turvallinen ja rohkaiseva paikka opetella uutta taitoa. Oma mukavuusalue laajenee kun huomaa oppivansa lisää. Uimataitoisena on mukavampi lomailla veden äärellä.

Lasta kannattaa totuttaa veteen jo pienestä pitäen, silloin uimaan oppiminenkin tapahtuu luontevasti. Uintiharrastus on myös perheen yhteistä, kiireetöntä aikaa. Uimakouluun kannattaa laittaa lapsi viimeistään kun tämä on täyttänyt viisi vuotta. Siihen mennessä on hyvä jos lapsi osaa ja uskaltaa jo liikkua sekä touhuta rohkeasti vedessä. Uimakoulukaan ei ole välttämätön harrastus, pääasia että taidot karttuvat jossain yhteydessä.

Nautitaan lomailusta turvallisesti

Lapsiperheissä mietitään varmasti, miten turvata oman taaperon tai koululaisen turvallisuus mökillä ja uimarannalla. Uimataidotonta lasta täytyy valvoa joka hetki, mielellään käsivarren mitan päässä. Toisaalta uimataitoistakaan lasta ei pidä jättää uimaan ilman aikuisen valvontaa. Vaikka ranta olisi matala ja lapsiystävällinen, silmät täytyy olla myös selässä. Myös omasta turvallisuudestaan kannattaa huolehtia.

Tässä muutama SUH:in kokoama vinkki turvalliseen rannalla liikkumiseen:

*Älä ui koskaan yksin
*Ui aina rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät pohjaan tarvittaessa
*Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla ole vaaraa (liian matalaa, kiviä, ym.)
*Käytä pelastuliivejä aina veneillessä
*Alkoholi ei kuulu uimiseen eikä veneilyyn
*Vahdi lapsia aina veden äärellä, mielellään käsivarren mitan päässä.
*Muista, että lelut eivät ole turvavälineitä (esim uimarengas).

Uimaan oppiminen vaatii rohkeutta ja uskallusta. Onkin taito tasapainoilla sen asian kanssa, ettei siirrä mahdollista huoltaan vesiturvallisuudesta (tai veden pelkoaan) uimaan oppivalle lapselleen.

Tällä viikolla 14.5.-20.5.2018 vietetään uimataitoviikkoa. Jo 19. kerran järjestettävän viikon tavoitteena on kannustaa jokaista testaamaan uimataitonsa, herättää keskustelua uimataidon merkityksestä sekä antaa virikkeitä oman ja läheisten uimataidon kehittämiseen. (SUH) Voit lukea lisää uimataitoviikosta täältä: http://www.suh.fi/uimataitoviikko


Kuka on uimataitoinen?

Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

 

Hukkumisista:

Suomessa hukkuu edelleen vuosittain 150-200 ihmistä. Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet (kesä-elokuu). Pääosin hukkuneet ovat työikäisiä ja sitä vanhempia miehiä. Tosin hukkumiset ovat myös toiseksi yleisin lasten tapaturmainen kuolinsyy. Yksi tekijä hukkumiskuolemien taustalla on heikko uimataito tai oman uimataidon yliarvioiminen. Uimataito ei yksin kuitenkaan aina pelasta hukkumiskuolemalta. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on listannut asioita, joilla valtaosa hukkumisista voitaisiin välttää:

-Oikea turvallisuusasenne ja varautuminen
-Pelastusliivien pukeminen aina vesille lähdettäessä
-Olemalla vesillä selvin päin

 

Kun hankkii hyvät uimataidot ja huolehtii turvallisuudesta, niin vedessä olo on ihan mahtavaa!

 

 

 

Avainsanat: 
uimataito
uimataitoviikko
kesä
turvallisuus
vesiturvallisuus