Cetuslainen esittelyssä

Uimavalvoja Sami

Olen Sami Lehtoila, 25-vuotias mies Espoosta ja työskentelen Cetuksella Keski-Espoon uimahallissa uimavalvojana. Keväällä 2015 valmistuin liikuntaneuvojaksi ja hetken lomailtuani aloin hakea ns. oman alan töitä. Huomasin sitten kesällä, että Cetukselle haettiin työntekijöitä, joten laiton hakemuksen tulemaan ja seuraavana päivänä toiminnanjohtaja Teresa Tuominen soittikin minulle ja kutsui haastatteluun. Haastattelun päätteeksi lyötiin kättä päälle ja nimet paperiin ja aloitin työskentelyni Cetuksella heti syksyllä 2015. Koulutuspohja minulla on lukio, liikuntaneuvoja ja Cetuksen kautta olen käynyt uimaopettaja- ja uinninvalvojakurssin.

Teen tällä hetkellä vuorotyötä, eli vuorotellen aamuviikkoa (jonka päätteeksi olen viikonlopunkin töissä) sekä iltaviikkoa (iltavuoroviikoilla saan nauttia kolmen päivän pitkästä viikonlopusta).  Viikonloppuisin sekä perjantaisin työtehtäviini kuuluu uinninvalvonnan lisäksi myös koululais- ja kurssiryhmien ohjaaminen. Vuorotyössä on paljon hyviä ja huonoja puolia. Iltaviikolla on kiva nukkua pitkään, kun taas aamuviikolla pääsee töistä jo klo 14. Ehdottomasti huonoin puoli vuorotyössä on kuitenkin iltaviikosta siirtyminen aamuviikkoon, koska unirytmi menee silloin aika sekaisin. Jos pitäisi mainita kivoin työvuoro, niin se on varmaan torstain huoltoaamu. Silloin siivoamme uimahallia klo 8-11 ja itse valvontaa teemme klo 11-14 välisen ajan. Huoltoaamussa voi pitää kuntoa yllä menemällä esim. uimaan tai muuten treenaamaan ennen valvonnan alkamista. Haastavimpana työvuorona pidän ehdottomasti keskiviikon klo 5.45 alkava vuoroa jo ihan vain herätyksen takia. Illan ruuhka-ajat tuovat myös omat haasteensa tähän työhön.

Samin työpäivä:

Tavallisessa aamuvuorossa on paljon tarkastettavia tehtäviä, jotka tulee hoitaa ennen asiakkaiden saapumista uimahalliin. Jakamalla kaikki aamun tehtävät valvojaparin kanssa, saamme aamurutiinit nopeasti alta pois. Tulemme allasosastolle tarkistamaan allastilat ja ensiapuvarusteet viimeistään 15 minuuttia ennen hallin aukeamista. Työvuoron aikana kaikista tärkeintä on pysyä valppaana jatkuvasti. Pukuhuoneissa meitä on ohjeistettu käymään 10-15min välein ja samalla kierrämme myös koko allasosaston. Aamuvuorossa muita Cetuksen työntekijöitä alkaa näkyä hallilla klo 8 jälkeen, jolloin saapuvat koululaisten uimaopettajat. Muuten suurimman osaan työvuorosta vietän työparini kanssa. Kun kello lyö 14 teemme vahdinvaihdon ja toinen valvojapari tulee hoitamaan iltavuoron. Meillä on neljä vakio valvojaa ja valvonta pyritään hoitamaan mies/nais-parein. Kun tulen iltavuoroon, pyrin olemaan paikalla jo 10min ennen työvuoron alkua, jotta voi vaihtaa kuulumiset aamun valvojien kanssa ja kerrata päivän tapahtumat. Iltavuorossa pyrimme kiertämään ja tarkastamaan uimahallin alueita useammin, koska hallissa on enemmän asiakkaita. Iltavuorossa muita Cetuslaisia alkaa näkyä hallilla klo 15 aikoihin, kun kurssiohjaajat saapuvat hallille. Uintiaika Keski-Espoon hallissa päättyy klo 20.30 ja kiinteistöstä tulee olla poissa ennen klo 21. Iltarutiineihimme kuuluu mm. allasimuri veteen laittaminen, allasosaston siistiminen laudoista ja leluista ja valvomon siistiminen. Kaiken tämän jälkeen jäämme toki odottamaan, että kaikki asiakkaat ovat päässeet turvallisesti poistumaan uimahallista. Tämän jälkeen työpäivä päättyy.

Mitä on uinninvalvonta?

Uinninvalvonta on lyhyesti sanottuna asiakaspalvelua ja ennaltaehkäisyä. Tehtävämme on olla allasosastolla sekä pukuhuoneissa asiakkaiden apuna ja samalla pidämme uimahallin turvallisuudesta huolta. Keski-Espoon uimahallissa valvonnan taso on aina ollut hyvä ja olemme pitäneet muiden valvojien kanssa tiukkaa yhtenäistä linjaa, jotta asit hoituvat jatkossakin yhtä hyvin. Tällaisessa työympäristössä on kiva työskennellä ja asiakkaillakin on kiva viettää vapaa-aikaa turvallisessa uimahallissa.  Tärkeää tässä työssä on kuunnella asiakkaita ja osoittaa ymmärrystä itse hermostumatta. Välillä toki joutuu väittelemäänkin asiakkaiden kanssa, mutta kaikki uimahallin säännöt perustuvat turvallisuuteen tai hygieniaan, eli emme turhaan niistä muistuttele. Itse katson aina asiakasta silmiin ja olen kohtelias ja tietenkin pyrin selvittämään jokaisen ongelman, jos se vain on mahdollista. Tarvittaessa tarvitsee olla myös jyrkkä, jos ei mene ohje/asia heti perille. Jos haluat uimavalvojaksi, sinulla täytyy olla ainakin: ikää vähintään 18v, EA-kortti voimassa, uinninvalvojan testiuinti suoritettu ja uinninvalvojan kurssista ei ainakaan haittaa ole.