Masterseille hyviä sijoituksia

(24.9.)

Mastersien EM-uinnit Slovenian Kranjissa (allasmatkat) ja Bledissa (avovesi) toivat syyskuun alussa Espooseen useita sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon. Parhaasta sijoituksesta (4.) vastasi Kaarina Markkula, joka ui 50 metrin perhosmatkan ikäluokan 65-69 v. uuden Suomen ennätyksen.

Kuusi Cetuksen uimaria osallistui syyskuun ensimmäisellä viikolla EM-mastersuinteihin. Mitalisijat jäivät näissä kisoissa saavuttamatta, mutta moni uimari pääsi lähelle palkintopallia. Kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuneet uimarit saivat kisajärjestäjiltä muistoksi diplomit hyvistä suorituksistaan.

Kaarina Markkula ui ensimmäistä kertaa koskaan alle 46 sekuntia pysäyttäen kellot ikäluokan Suomen ennätykseen 45,90. Markkula on päässyt takaisin erinomaiseen uintikuntoon, vaikka peukalon vakava vamma haittasi uimista pitkään.  

”Ulkona uiminen arvokisoissa on harvinaista herkkua. Hyvän uinnin lisäksi olosuhteet olivat mainiot ja tunnelma kisoissa kannustava ja seurahenki parhaimmillaan. Olen harjoitellut terveenä läpi kesän Leppävaaran maauimalassa loistavissa olosuhteissa, joten pitkällä radalla uiminen on tuttua suorittamista,” Markkula iloitsi.

Cetuslaisista Johanna Kara (50-54) urakoi kaikkein eniten. Hän kauhoi viiden henkilökohtaisen allasmatkan lisäksi ainoana suomalaisena molemmat avovesimatkat (3 ja 5 kilometriä) peräkkäisinä päivinä, sekä yhden viestin. Parhaat sijoitukset olivat 200 (5.) ja 100 (7.) metrin rintauinnissa.

”Olen panostanut tänä kautena etenkin voimaharjoittelun lisäämiseen ja se näkyy tuloksissa. Omassa ikäsarjassa on muutama niin kova uimari, että tällä hetkellä he hallitsevat matkoja melko selvällä aikaerolla, mutta kovat ovat kovia. Muutamia sekunteja on kuitenkin edelleen pois otettavissa ja mitalinälkää riittää tuleviin kisoihin”, Kara hehkutti. Hänen uintikautensa jatkuu vielä altaan lisäksi avovedessä ja Solvalla SwimRun-kilpailussa.

Jenni Harjuojan (40-44) paras sijoitus oli viiden sija ja matkana 200 metriä selkäuintia.

”Olen lähellä omaa ennätystasoa, mikä kannustaa yrittämään jatkossa entistäkin kovemmin. Arvokisat sytyttävät ja silloin itsestä saa kaivettua huippukunnon esiin. Ulkona uiminen tuo selkäuintiin haastekerrointa, koska suoran linjan pitäminen vaikeutuu ja köysiin osuminen voi vaikuttaa ratkaisevasti sijoituksiin. Nyt ei kuitenkaan tuullut, vaan olosuhteet olivat uinneissa erinomaiset”, Harjuoja summasi. Uimarilla on lisäksi ohjelmassa crossfit-harjoittelua, joka takaa hyvän lihaskunnon ja parantaa kehonhallintaa.  

Vasta aikuisiällä uinnin aloittanut Sanna Hokkanen (40-44) jatkaa tasaisen varmaa nousua edelleen kohti uusia saavutuksia ja hän oli 8. 200 metrin rintauinnissa, mutta aika ei tyydyttänyt uimaria.

”Nyt pitää vain edelleen parantaa tekniikkaa ja voimatasoa, jotta seuraavissa kisoissa nimi löytyy tulosluettelosta mitalisijoja lähempää. Hommia on vain tehtävä lisää ja laadullisesti paremmin”, Hokkanen tiukkasi.

Mastersien EM-uintien parhaasta suomalaismenestyksestä vastasi Speedo Masters Finlandin Tommy Rundgren, joka otti kolme mestaruutta ja yhden hopean. Lisäksi Speedojen viestijoukkue voitti kultaa 4x50 metrin vapaauintiviestissä.

Seuraavaksi mastersit kilpailevat pitkän radan SM-kisoissa Turussa lokakuun lopussa.

Vuonna 2019 mastersit kilpailevat MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

(Kuva ja teksti: Marko Lysmä)

Cetus-mastersien parhaita sijoituksia:

Kaarina Markkula (65-69 vuotta)

4. 50 PU   45,90 SE

7. 50 VU  

7. 100 VU

8. 100 RU

9. 3 KM Avovesi

Johanna Kara (50-54 vuotta)

5. 200 RU

7. 100 RU

9. 100 SU

10. 50 RU

10. 200 SU

14. 3 KM Avovesi
14. 5 KM Avovesi

Jenni Harjuoja (40-44 vuotta)

5. 200 SU

6. 50 SU

7. 100 SU

15. 3 KM Avovesi

Sanna Hokkanen (40-44 vuotta)

8. 200 RU

9. 50 RU

Marko Lysmä, Jenni Harjuoja, Johanna Kara, Timo Teponoja (200-239 vuotta)

9. 4x50 VUV MIX