Mastersit Sloveniaan

Masters-uimarit kilpailevat joka toinen vuosi Euroopan mestaruuksista. Syyskuun alussa Sloveniassa järjestettävissä masters-uinnin EM-altaissa kilpailee kuusi Cetuksen uimaria.  

Sloveniassa kaikki mastersien EM-vesilajit uinti, uimahypyt, vesipallo ja taitouinti järjestetään ensimmäistä kertaa mestaruuskisojen historiassa samassa paikassa. Kilpailupaikkoina toimivat Kranj (uinti ja vesipallo), Bled (avovesiuinti), Kamnik (taitouinti) ja Jesenice (uimahypyt).Cetusta eri ikäsarjoissa edustavat Jenni Harjuoja, Sanna Hokkanen, Johanna Kara, Kaarina Markkula, Marko Lysmä ja Timo Teponoja. Henkilökohtaisten matkojen urakoinnin lisäksi Cetus saa kokoon yhden mix-viestijoukkueen 4x50 metrin vapaauintiin.

Moni cetuslainen pulahtaa myös avoveteen kolmen kilometrin matkalle. Kara ui ainoana tämän matkan lisäksi seuraavan päivänä järjestettävän viiden kilometrin kisan avovedessä. Reitti on siitä harvinainen, että uimarit pystyvät suunnistamaan lähes suoraa reittiä, joten suunnistamiseen ei kulu juurikaan energiaa. Molemmat matkat uidaan yhdessä maailman kauneimmista järvistä, Bledissä. Järven lämpötilan on arvioitu olevan noin 23-25-asteista kisapäivinä. Kun Suomen upeassa kesässä harjoitelleet uimarit ovat avovedessä nähneet noin metrin etäisyydelle, Bled-järvessä näkyvyys on kymmeniä metrejä. Järvi on yksi hienoimpia avovesiuinnin suorituspaikkoja. 

Kaiken kaikkiaan EM-kisoihin osallistuu 39 suomalaisuimaria. Vesipallossa on kotimaasta mukana pari joukkuetta, HSS-joukkueet 45+ ja 55+. Lisäksi sinivalkoista väriä nähdään uimahypyissä kahdeksan osallistujan voimin ja taitouinnissa on mukana Vandersin joukkue.

Teksti Marko Lysmä. Kuvat Marko Lysmä, Slovenia Tourist Board