Nea Hannula lopetti uransa

Nea Hannula, yksi Suomen menestyneimmistä taitouimareista, lopetti hienon uransa kahteen SM-kultamitaliin. Alla Nean mietteitä ja tunnelmia harjoittelusta sekä rakkaan lajin lopettamisesta. Nea on kuluneiden kolmen vuoden aikana kehittänyt Cetuksen taitouintia eteenpäin, ei pelkästään omilla suorituksillaan, vaan myös valmentamalla ja inspiroimalla nuorempia uusia taitouimareita. Cetus kiittää Neaa hyvin sujuneesta yhteistyöstä sekä huikeista saavutuksista kisa-altaissa!

Taitouinnista opit elämään

Taitouinti ei ole pelkästään ollut iso osa elämääni viimeiset 14 vuotta, vaan voisi sanoa että se on ollut koko elämäni. Se on muokannut minua ihmisenä, antanut ja opettanut minulla lukuisia asioita, mutta myös vaatinut tajuttoman paljon.

Viimeiset kolme vuotta Cetuksessa olen päässyt kehittämään itseäni urheilijana ihan uudella tavalla, kun seura siirron myötä siirryin joukkueuimarista yksilöuimariksi. Minun on täytynyt ottaa enemmän vastuuta omista tekemisistä, sillä ei ole ollut enää joukkuetta siinä vierellä paikkaamassa. Kilpailuissa vain minun omalla suorituksella on merkitystä. Minun on täytynyt myös oppia löytämään itsestäni se yksi tsemppaus kierros kun tekisi mieli jo luovuttaa, kun aikaisemmin on saanut sitä lisäenergiaa siltä joukkueelta.

Yksilöuimarina myös urheilija-valmentaja suhde korostuu merkittävästi, sillä harjoituksissa ei ole muita ihmisiä kuin me kaksi. Onnekseni minulla on aina ollut hyvä suhde valmentajaani Iris Luceniukseen, joka on vain vahvistunut vuosien varrella. Tämän lajin myötä olen saanut elämääni lukuisia uusia ihmisiä.

Valmistuttuani Mäkelänrinteen Lukiosta vuonna 2014, päätin että keskityn vain taitouintiin muutaman vuoden ajan tavoitteena Euroopan Mestaruudet keväällä 2016. Viime vuosina minut on voinutkin löytää lähes poikkeuksetta uimahallilta, sillä harjoitusmääräni oli noin 30 tuntia viikossa ja siinä ohella valmensin Cetuksen nuorempia taitouimareita noin 15 tuntia viikossa.

Kun pitkän pohdinnan jälkeen päätös lopettaa kilpaurani ja pitää taukoa lajin parista vahvistui, mietin mitä muutoksia se toisi elämääni ja minuun itseeni. Tietenkin esimerkiksi uimahallilla vietetty aika tippuisi ”normaaliksi”, en kuuntelisi musiikkia miettien aina, että olisiko tämä sopiva kilpailumusiikki enkä käyttäisi kymmeniä tunteja paljetteja ommellen ja strasseja liimaillen. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että ne taidot jotka olen oppinut ja se identiteetti joka on rakentunut vuosien varrella, tulee pysymään matkassani aina ja tiedän, että niistä on hyötyä elämän varrella.

Kun kesäkuun SM-kilpailuista lähdin kotia kohti hallitsevana Suomen Mestarina, olo oli todella haikea, mutta samalla myös vapautunut. En vielä tiedä mitä elämäni tuo tullessaan, mutta sen olen oppinut taitouinnissa että oikealla asenteella ja kovalla työllä voi saavuttaa mitä ikinä haluaa.

Linkki kevään Euroopan Mestaruuksien päivityksiin: www.uimaliitto.fi/taitouinti/ajankohtaista/nea-hannulan-em-kisamatka/
Linkki SM-kilpailujen tuloksiin: www.uimaliitto.fi/taitouinti/ajankohtaista/suomen-mestarit-2016/

Kuvat: Jussi Salminen