NSM/SM Uinnit Tampereella 6.-9.7.2017

NUORTEN SUOMEN MESTARUUSUINNIT

NSM mitalit ratkottiin aamun jaksoissa uitavissa suorissa loppukilpailuissa. Neljän päivän aikana Cetuksen uimarit kuittasivat lukuisia ennätyksiä ja runsaasti mitaleja kotiin viemisiksi.

Nuorten mitaleja keräsivät Ronja Riihinen (3. 100m ja 200m vapaauinneissa), Eerikki Laitala (3. 50m, 100m ja 200m rintauinneissa), Emilia Flyckt (2. 100m rintauinnissa), Sergey Kuznetsov (2. 50m ja 100m vapaauinneissa, 1. 50m selkäuinnissa, 1. 50m ja 100m perhosuinneissa), Ida Slöör (3. 200m selkäuinnissa), Roni Kallström (3. 50m selkäuinnissa) ja Lyydia Kalenius (3. 200m ja 400m sekauinneissa).

Nuorten kilpailuiden kohokohtia olivat Sergey Kuznetsovin huimat uinnit. Sergey kirjautti nimiinsä kolme kilpailuennätystä: 50m selkäuintia voittoaikaan 26,99, 50m perhosuintia voittoaikaan 24,47 ja 100m perhosuintia voittoaikaan 54,30!

Nuorten puolella viestejä uitiin kisojen aikana yhteensä seitsemän ja kuudessa Cetus kiilasi itsensä mitalikolmikkoon. Kisat avanneessa Mixed 4x50m sekauintiviestissä Cetuksen joukkue Peppi Siirtola, Eerikki Laitala, Sergey Kuznetsov ja Ronja Riihinen piti haastajat takanaan ja kultamitalit matkaavat Espooseen. Poikien 4x200m viestissä nelikko Sergey Kuznetsov, Eetu Alitalo, Alec Baker ja Jonni Aho kuittasivat nimiinsä pronssiset mitalit. Tyttöjen puolella vastaavalla matkalla joukkue Lyydia Kalenius, Ida Slöör, Peppi Siirtola ja Ronja Riihinen uivat niin ikään pronssille. Poikien 4x100m sekauintiviestissä nelikko Roni Kallström, Eerikki Laitala, Sergey Kuznetsov ja Eetu Alitalo tuli maaliin kolmantena, mutta toiseksi tulleen ÅSK:n joukkueen hylyn takia mitali kirkastui hopeiseksi. Poikien 4x100m vapaauintiviestissä Cetuksen ykkösjoukkue oli hienosti hopealla joukkueella Sergey Kuznetsov, Eetu Alitalo, Tuomas Jokinen ja Alec Baker. Tyttöjen 4x100m sekauintiviestissä Cetus ylsi niin ikään hopealle joukkueella Laura Kellberg, Veronica Wahlstedt, Lyydia Kalenius ja Ronja Riihinen!

Nuorten pistekilpailussa Cetus oli kolmas. Pistekilpailun voitti ÅSK, ennen Helsingfors Simsällskapia. Cetus onnittelee turkulaisia voitosta!

 

SUOMEN MESTARUUSUINNIT

Liekö pitkästä aikaa suorana TV:stä tullut kisalähetys vai mikä, mutta Cetuksen uimarit esiintyivät Aikuisten SM uinneissa erittäin vauhdikkaasti. Ensimmäisessä lajissa Mixed 4x50m viestissä joukkue Fanny Teijonsalo, Lassi Ohtonen, Sohvi Nenonen ja Ari-Pekka Liukkonen olivat kolmansia ja näin avasivat mitalitilin myös aikuisissa. Fanny Teijonsalo oli myös hommaamassa seuraavaa mitalia, sillä hänen aikansa 57,34 oikeutti 100m vapaauinnissa kolmanteen sijaan, kultamitalin jäädessä vaivaisen 0,05s päähän.

 

Ensimmäinen mestaruus nähtiin naisten 200m perhosuinnissa Tanja Ruohoniemen viedessä lajin nimiinsä. Yvonne Tollander säesti pronssimitalillaan samassa lajissa. Miesten 200m selkäuinnissa Jari Schwarte otti nimiinsä niin ikään pronssisen mitalin.

Kisojen yksi suurimmista Cetuslaisista kohokohdista nähtiin jo ensimmäisenä päivänä Miesten 50m vapaauinnissa. Läpi kevään ja kesän vahvaa sprinttivapaauintikuntoa esittänyt Ari-Pekka Liukkonen hätyytteli SE lukemia jo aamun alkuerissä, mutta illan finaalissa tärähti: uusi SE kirjataan nyt lukemin 21,58! Tällä ajalla Ari-Pekka nousi kauden maailmantilastossa viidenneksi ja ilmoittautui samalla mitalikandidaatiksi Budapestin MM uinteihin!

Ensimmäisen päivän viimeisen mitalin otti Naisten 800m vapaauinnissa Aino Otava.

 

Toisen kisapäivän ensimmäisestä kultamitalista vastasi myös Otava voittamalla naisten 400m vapaauinnin. Aikaisemmin perhosuimarina tunnettu Nea Rinne varmisti kaksoisvoiton koskettamalla paneeliin toisena. Samat naiset olivat myös asialla jakson päätteeksi, kun Cetus nappasi kultaa ja pronssia naisten 4x200m vapaauintiviestistä. Cetus 1 oli nimensä mukaisesti ensimmäinen joukkueella Fanny Teijonsalo, Nea Rinne, Anna Kotonen ja Aino Otava. Pronssia Cetuksen 2:lle, jossa uivat Sohvi Nenonen, Sini Koivu, Ronja Riihinen ja Alissa Eloranta.

 

Kolmannen kilpailupäivän finaaleissa ensimmäinen mitali nähtiin naisten 100m perhosuinnissa, kun Nea Rinne hätyytteli ennätyksellään jopa MM uinteihin valittua Kaisla Kollanusta, mutta HSS:n uimari oli vielä tällä kertaa parempi ja Nealle hopeaa! Naisten 200m sekauinnissa jälleen neljä Cetuksen uimaria, korkeimmalle nousi Anna Kotonen, jolle lajista pronssia!

200m vapaauinnissa oli myös mukana neljä Cetuksen naisuimaria ja tästä lajista napattiin kaksi mitalia, kun Fanny Teijonsalo oli hopealla ja Aino Otava pronssilla! Miesten 50m perhosuinnissa Ari-Pekka Liukkonen rikkoi viimeiset kumipukuennätyksensä ja nappasi hopeaa. Naisten 1500m vapaauinnissa Aino Otava täydensi triplan 1500m vapaauinnissa, eli Aino on nyt hallitseva mestari 400-800-1500m vapaauinneissa!

Miesten 4x100m sekauintiviestissä oli jälleen draamaa. Cetus1 tuli maaliin ensimmäisenä, mutta tuomarit löysivät pienen vaihtorikon ja joukkue hylättiin. Hylyn jälkeen Cetus2 nousi kolmanneksi joukkueella Topias Vainio, Niko Hämäläinen, Tuomas Pokkinen, Tatu Waltari! Kolmannen päivän viimeisessä lajissa naisten 4x100m vapaauintiviestissä Cetuksen ykkösjoukkueen naiset Fanny Teijonsalo, Anna Kotonen, Ronja Riihinen ja Hanna-Maria Seppälä sivusi SE aikaa 3:47,73! Hanna-Maria teki pienen comebackin ja heti loistavalla osuusajalla 55,89!

 

Sunnuntain aikuisten finaaleihin lähdettiin tiukassa tilanteessa, jossa Kalevan Maljan voitto oli kahden kauppa Cetuksen ja HSS:n välillä. Ensimmäisistä mitaleista vastasi Sergey Kuznetsov ja Tuomas Pokkinen ja millä tavalla! Kaksoisvoitto, jonka päätirehtöörinä hääri kultamitalisti Sergey! Naisten 100m selkäuinnissa Fanny Teijonsalo vertyi ennätysvauhtiinsa ja saalisti sillä pronssia kovatasoisessa lajissa! Mitalinkauhonta jatkui 400m sekauinnissa, jossa Anna Kotonen oli toinen. Mestaruuskantaan palattiin Ari-Pekka Liukkosen 50m rintauinnin avulla, AP sai kurotettua itsensä ensimmäisenä seinään tiukan kamppailun jälkeen!

Kisat huipentuivat aina jännittäviin viesteihin. Miesten 4x100m vapaauintiviestissä Cetuksen nelikko Tuomas Pokkinen, Sergey Kuznetsov, Tatu Waltari ja Ari-Pekka Liukkonen hurjastelivat voittoon ja Naisten 4x100m sekauintiviestissä Cetuksen nelikko kiilasi toiseksi joukkueella Fanny Teijonsalo, Veronica Wahlstedt, Nea Rinne ja Hanna-Maria Seppälä.

 

Lopulta tiukka pistekilpailu päättyi HSS:n voittoon 53:lla pisteellä ennen Cetuksen joukkuetta. Näin ollen Kalevan Malja lainattiin vuodeksi naapuriseuralle, mutta ensi kesänä Cetus on jälleen vahvasti taistelemassa Kalevan Maljan palauttamiseksi takaisin Espooseen. Cetus haluaa kuitenkin onnitella hienot kisat uinutta Simmiksen joukkuetta!

 

 

Kilpailujen tulokset löytyvät Uimaliiton sivuilta.