Uimaseura Japanista kävi Espoossa

(21.5.2018)

Osakalainen suuri uimaseura JSS vieraili viime viikon ajan Suomessa. Vierailun pääteemana oli haastaa pääkaupunkiseudun masters-uimarit kilpailemaan Espoonlahden uimahallissa. Viime viikonloppuna käynti huipentui, kun yhteensä 55 japanilaista ja 60 suomalaista uimaria seitsemästä seurasta kisasivat ainutlaatuisessa ystävyysottelussa.

JSS-uimaseuralla on ollut tapana tehdä vastaavanlaisia vierailuja joka toinen vuosi eri puolille maailmaa. Nyt vuorossa oli Suomi, jonne japanilaiset halusivat tulla muumien ja Marimekon vetovoiman perässä. Kilpailuiden lisäksi he tutustuivat laajasti pääkaupunkiseutuun ja tekivät retken Tallinaan.

Itse kilpailutapahtumaan liittyi vieraiden toivomuksesta normaalista poikkeavia käytäntöjä. JSS halusi vaikuttaa uinnin eräjakoihin muun muassa tasaamalla ystävyysotteluhengessä kaikkiin eriin sekä japanilasia että suomalaisia uimareita. Sekä suomalaiset että japanilaiset nauttivat leppoisasta ilmapiiristä. Tunnetuin paikalla ollut japanilainen uimari oli Sydneyn vuoden 2000 kisojen hopeamitalisti Mai Nakamura 100 metrin selkäuinnissa.

Japanilaiset olivat erittäin tyytyväisiä ystävyysotteluun ja he tarjosivat suomalalaisille yhteisen päivällisen hotellissaan. Samassa yhteydessä jaettiin myös muutamia palkintoja parhaille uimareille ja osallistumisdiplomit. Lopuksi pelattiin bingoa ja tanssittiin rockia ja letkalenkkaa, mutta karaokea ei laulettu.

Kaikki uimarit ja muut läsnäolijat pitivät tapahtumaa ikimuistoisena ja erityskiitoksen japanilaiset antoivat Cetuksen puheenjohtaja Eero Elovaaralle, joka vastasi vierailun järjestelyiden sujumisesta uinnin osalta. Muutenkin järjestelyt sujuivat kiitettävästi ja etenkin japanilaisten arvostamalla tarkkuudella.  

17th JSS Grand Masters –ystävyysottelu jää espoolaisen uinnin historiaan ainutlaatuisena erikoistapahtumana. (Kuva ja teksti: Marko Lysmä)