Uimahypyt

Uimahypyt ovat esteettinen arvostelulaji, jossa hypätään yksin tai pareittain. Tavoitteena on saada hyppy veteen mahdollisimman suorassa linjassa, vartalo tiukkana sekä niin pienillä roiskeilla kuin mahdollista. Hypyissä kiinnitetään huomiota hypyn lentorataan ja pyörimisnopeuteen, vartalon asentoon ilmalennon aikana sekä veteen menoon. Ominaisuudet kuten hyvä koordinaatiokyky, rytmitaju, avaruudellinen hahmotuskyky, voima, nopeus, rohkeus ja pitkäjänteisyys ovat uimahyppääjälle edullisia ominaisuuksia.

Uimahyppyjä hypätään 1m:n ja 3m:n ponnahduslaudoilta sekä 1m:n, 3m:n sekä 5m:n kerroksilta. Uimahyppyjä voi myös suorittaa parihyppyinä eli syncrohyppyinä, jossa kaksi hyppääjää hyppää samalta korkeudelta. Hypyssä arvostellaan silloin yhdenaikaisuutta sekä kumpaakin hyppyä erikseen.

Suoritustavat

Suoritustapoja uimahypyssä on neljä, ja niitä merkataan seuraavilla kirjaimilla: A = suorin vartaloin B = taittaen C = kerien D = suoritustapa vapaa

Suunnat

Suuntia, joihin uimahyppyjä suoritetaan, on kuusi:

  • eteenpäin (100)
  • taaksepäin (200)
  • ulospäin (300)
  • sisäänpäin (400)
  • kierre (500)
  • käsiltä (600)

Eteenpäin lähtevissä hypyissä kasvot ovat alussa veteen päin ja pyörintä tapahtuu eteenpäin. Taaksepäin lähtevissä hypyissä selkä on altaan suuntaan ja pyörintä tapahtuu taaksepäin. Ulospäin lähtevissä hypyissä lähtösuunta on eteenpäin, mutta pyörintä tapahtuu taaksepäin. Sisäänpäin lähtevissä hypyissä alkuasento on selkä altaaseen päin, mutta pyörintä tapahtuu kuitenkin eteenpäin. Kierrehyppy sisältää vähintään puoli kierrettä. Kierteen voi tehdä kaikkiin hyppysuuntiin. Käsiltä lähteviä hyppyjä suoritetaan vain kerroksilta, ja ne tehdään käsilläseisonnasta. Näytettyään vakaan käsilläseisonnan hyppääjä voi lähteä suorittamaan hyppyä joko eteenpäin, taaksepäin, ulospäin tai kierteeseen.

Seurat

Uimahyppyjä voi harrastaa 15:sta eri seurassa Suomessa. Seuroista osallistuu hyppääjiä kansanvälisiin kisoihin asti.

 

Lue lisää uimahypyistä Suomen Uimaliiton sivuilta: http://www.uimaliitto.fi/uimahypyt/esittely/