Taitouinti

Taitouinti on urheilumuoto, joka saa katsojat haltioitumaan kerta toisensa jälkeen. Huikeat akrobatiaosuudet, uimareiden täydellinen yhdenaikaisuus ja musiikillinen tulkinta hakevat vertaistaan. Taitouinnissa yhdistyvät kestävyys, voima ja taito.

Taitouinnissa voi kilpailla virallisesti kahdeksan hengen joukkueena, kahden hengen duona, yhden hengen solona ja näitä kaikkia yhdistelevässä 4-10 hengen yhdistetyssä vapaaohjelmassa, combossa.

Nuorten sarjoissa näiden suoritusten kokonaispisteisiin lasketaan 3-4 minuuttia kestävästä musiikin tahtiin suoritetusta vapaaohjelmasta saadut pisteet sekä kuviopisteet, jotka testaavat uimareiden teknistä osaamista. Yli 18-vuotiaiden sarjassa kuviot on korvattu musiikin tahtiin uitavalla teknisellä ohjelmalla, jonka tulee sisältää määrätyt tekniset osiot.

Uimareilta vaaditaan ainutlaatuista yhdistelmää toisistaan hyvinkin erilaisia ominaisuuksia kuten:

  • koko kehon voimaa
  • hyvää hapenottokykyä
  • notkeutta
  • koordinaatiokykyä
  • musiikillista tulkintaa
  • sekunnillista ajoitusta ja ylväyttä

Taitouinti on esteettisesti kaunis laji. Kilpavarustukseen kuuluvat värikkäät, paljetein koristellut kilpapuvut sekä säkenöivät meikit, joiden on tarkoitus näkyä metrien päähän.

Taitouinti on ollut olympialaji vuodesta 1984 lähtien. Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisissa kilpailuohjelmassa olivat joukkue- ja pariuinti. Taitouinnissa kilpaillaan kaikilla viidellä mantereella, noin 90. eri maassa.

Suomessa taitouintia on harrastettu 1920-luvulta alkaen. Tällä hetkellä lajia voi harrastaa seitsemässä uimaseurassa kautta maan. Kansainvälisellä tasolla Suomi on menestynyt pohjoismaisella tasolla erittäin hyvin.

Uutiset

Julkaistu 12.08.2019

12.8.2019

(Kuva: Krister Majander)

Julkaistu 28.03.2019

Kahdeksan Cetuksen taitouimaria on kisannut maaliskuun aikana sekä Pariisin Fina World Series – Open de France-kisoissa että Unkarin Székesfehérvár:issa pidetyssä Orca Cupissa 22-24.3. hyvällä menestyksellä!