Ari ”Ökö” Jaakkola täyttää 60 vuotta!

Julkaistu

Cetus Espoossa ja tätä ennen Laaksolahden Virissä valmentanut Ari "Ökö" Jaakkola täyttää pyöreitä 1.11.2019. Uran varrelta löytyy paljon erilaisia tapahtumia.

Cetuksen ja kiistatta yksi Suomen menestyksekkäimmistä valmentajista Ari ”Ökö” Jaakkola täyttää tänään 60 vuotta. 1990-luvulla hän valmensi Laaksolahden Virissä kunniakkaasti poikaporukkaa, joka oli voitokas Rolloilta SM-tasolle niin henkilökohtaisissa lajeissa kuin viesteissäkin. Tuosta ryhmästä Antti Kasvio kehittyi Ökön valmennuksessa maailmanmestariksi ja Barcelonan olympialaisten pronssimitalistiksi.

Ökö on omalla uintiurallaan saavuttanut viesteissä suomenmestaruuksia ja henkilökohtaisiakin SM-mitaleja löytyy palkintokaapista. Leipälajina hänellä oli vapaauinti. Viestijoukkueessa ui yleensä kaksi Jaakkolaa, Ari ja Lasse sekä kaksi Elovaaraa, Eero ja Antero, tuttuja miehiä hekin uintipiireissä.

Ökö on valmentanut yhtäjaksoisesti 80-luvun alusta, ensin Laaksolahden Virissä, sitten Cetuksessa. Kokemusta on kertynyt eritasoisten ja eri ikäisten uimareiden valmentamisesta. Tällä hetkellä Ökö valmentaa Musta 1-ryhmää, jonka uimarit tähtäävät IKM- ja NSM-kilpailuihin.

Merkkipäivän kunniaksi haastattelimme häntä mittavasta ja kunniakkaasta urasta uintiurheilun parissa.

Miten itse alun perin tulit uintiurheilun pariin?
Liityin Laaksolahden Viriin marraskuussa 1969. Isoveljeni luokalla oli kilpauimarityttö ja veljenikin halusi uimariksi. Menin mukana niin kuin pikkuveljet yleensä. Leppävaaran uimahalli oli valmistunut viikkoa aikaisemmin.

Parhaat saavutukset uintiuraltasi?
Nuorten pitkän radan SM-pronssi P14 400vu (1973)
Kaksi aikuisten lyhyen radan SM-pronssia 400sku (1977 ja 1978)
Kaksi aikuisten pitkän radan SM-kultaa 4x100skuv (1977 ja 1978)

Entä miten siirryit valmentajaksi?
Oma uintiura oli selkeästi päättymässä ja yhden ryhmän jäätyä ilman valmentajaa lupasin auttaa siinä vain kevään ja kesän 1982. Syksyllä löysin kuitenkin itseni vetämästä kilpauintikoulujen jatkoryhmiä ja sillä tiellä ollaan.

Mitkä ovat olleet valmennusurasi kolme kohokohtaa?
Kaikki vuodet 1988-1994 olivat aika hienoja.

Muita mieleenpainuvia tapahtumia? Erikoisia tai hauskoja muistoja?
Paljon. En rupea erittelemään…

Valmennusfilosofiasi?
Huippusuoritus vaatii tehotreenejä. Niitä ei pysty toteuttamaan ilman riittävää harjoitusmäärää. Oikotietä ei siis ole. Ollakseen hyvä uimari on uitava paljon.

Mistä on lempinimesi Ökö peräisin?
Tämä(kin) tulee isoveljeltäni. Olen kuulemma vastannut näin hänen kysyessään nimeäni joskus pienenä (1-2-vuotiaana).

Kiitos haastattelusta Ökö ja onnea vielä kerran merkkipäivän johdosta ja kiitokset kaikista vuosista! Toivottavasti saamme Cetuksessa nauttia Ökön valmennuksesta vielä pitkään.

Ököä kukittamassa Cetus GP -kilpailujen yhteydessä Ökön entiset valmennettavat Satu Rahkonen ja Antti Kasvio.

Asiasanat

Yhteistyössä