Cetuksen kilpauinnin vanhempainpäivä

Julkaistu


Lauantaina 18.1. järjestettiin ensimmäinen Cetuksen kilpauinnin vanhempainpäivä. Tapahtumaa oli toivottu ja seuran aktiivit Kira Hurme, Eila Lindroos ja Sirpa Väisänen päättivät järjestää päivän. Tilaisuus oli Espoonlahdessa Storängenin koululla. Paikalle oli saapunut reilut 150 vanhempaa. Tarjolla oli kahvia ja purtavaa, ja ohjelma oli jaoteltu niin, että aamupäivällä luennot oli Rollo-ikäisten sekä nuorempien vanhemmille ja iltapäivällä vanhempien uimareiden vanhemmille.

Cetuksen hallituksen puheenjohtaja Kalle Rasinmäki oli paikalla kertomassa seurasta, joka on Suomen suurin uimaseura. Cetuksessa on 500 kilpaharrastajaa, 100 vesipalloilijaa, 40 taitouimaria ja 130 työntekijää. Cetus myös opettaa espoolaiset lapset uimaan; koulu-uintien kautta kaupungin kaikki lapset kulkevat seuran läpi. Cetus tarjoaa 900 kurssia, joihin osallistuu 10 500 henkilöä.

Kalle esitteli hallituksen ja puhui seuran visioista. Cetuksen tavoitteena on, että kilpaharrastuksella olisi huippuluokkaiset olosuhteet.


Cetuksella on lähitulevaisuudessa muutamakin suurempi ponnistus. Tänä vuonna, ensi joulukuussa, Cetus järjestää lyhyen radan SM -kilpailut, sekä ensi vuonna, kesäkuussa 2021, Rollo -tapahtuman. Ne ovat mahtavia seurahenkeä kohottavia tapahtumia. Tuija Manninen oli tullut paikalle kertomaan Rollot 2021 -tapahtumasta. Puheenvuorossaan hän peräänkuuluttaa, että vapaaehtoisia tarvitaan paljon. Tapahtuman yhteyshenkilöt ovat Salli Schrek ja Tuija Manninen. Heihin voi ottaa yhteyttä rollot2021(at)cetus.fi

Kilpauinnin valmennuspäälikkö Petteri Paatos puhui uimarin urapolusta seurassa. Cetuksen tähtäin on saada enemmän huippu-uimareita. Kursseille ja Rollotason uimareille on tulossa muutoksia tekemiseen. Uinnin lisäksi lapset alkavat aktiivisesti harrastamaan seuran sisällä muitakin lajeja, kuten mailapelejä, tanssia ja telinevoimistelua. Siis kuivaharjoittelua enemmän kuin ennen.

Petteri on myös suunnitellut seuralle lajiklinikoita, joissa koulutetaan valmentajia. Seuran tavoitteena on, että valmentajilla olisi yhteiset suuntaviivat valmennuksessa. Petteri puhui myös siitä, että lapsia ei pitäisi ylivalmentaa vaan antaa kasvaa rauhassa.

Seuran oma fysiikkavalmentaja Vesa Salmela kertoi seuran uudesta urheilijoiden kuormituksen seurannasta. Tähän seurantaan kuuluu ortostaattinen testi ja hyvinvointikysely joka aamu. Urheilija merkitsee aamun sykkeet, unen määrän tunneissa ja unen laadun. Kyselyyn kuuluu myös stressin, mielialalan ja palautumisen analysointi. Tässä seurannassa ovat ne uimarit, jotka harjoittelevat useammin kuin kerran viikossa kaksi kertaa päivässä .

Ravitsemusterapeutti Paula Lehtinen oli pyydetty paikalle puhumaan urheilijan ravitsemuksesta. Hän puhui siitä, että urheilijan täytyy syödä tarpeeksi, muistutti hiilihydraattien tärkeydestä ja ettei proteiinien kanssa kannata liioitella. Hän puhui anabolisesta ikkunasta, joka tarkoittaa ajanjaksoa, jonka aikana voi ruoan avulla nopeuttaa palautumista. Tämä on noin puolitoista tuntia treenin jälkeen, jolloin viimeistään täytyisi saada reilusti syödyksi. Treeni herkistää lihaksia vastaanottamaan erityisesti hiilihydraatteja ja proteiineja. Heti treenin jälkeen on myös hyvä olla joku nopea välipala.

Paulaan saa yhteyden osoitteesta: paula(at)crossfittakomo.fi

Urheilupsykologi Laura Koivusalo oli myös pyydetty puhumaan nuoren urheilijan psyykkisestä kehityksestä. Hän puhui siitä, mitkä asiat nuorta urheilijaa voivat huolettaa sekä mistä löytyy motivaatio tiukkaan aikatauluun. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeä motivaatio nuoren harrastuksen säilymiseen. Motivaatio muuttuu ajan mukaan ja voi muuttaa muotoaan. Myös uuden oppiminen, kehittyminen sekä palkinnot ovat motivaattoreita harrastuksen jatkumiselle. Nuorelle on tärkeää tuntea, että voi itse vaikuttaa omaan tekemiseen. Laura puhui myös siitä, kuinka tärkeää valmentajan ja vanhempien on tukea murrosiässä olevaa urheilijaa. Seura voi myös vaikuttaa nuorien motivaatioon kehittämällä seurahenkeä ja samalla lisätä yhteenkuuluvuuden tuntua. Myös pitkäjänteisen harjoittelun tärkeyttä sekä taitojen kehittymistä täytyisi korostaa urheilijalle motivaation lähteenä eikä keskittyä välttämättä lopputulokseen, eli mitattavaan aikaan.

Lauran tavoittaa osoitteesta: laura.koivusalo1(at)gmail.com

Päivä oli erittäin onnistunut ja toivottavasti vanhemmat olivat tyytyväisiä. Tästä varmasti tulee jokavuotinen perinne! Kiitos osallistujille!

Asiasanat

Uutiseen liittyvät aiheet

Yhteistyössä