Tavoitteena maailmanmestariksi ”tytöt 70-vuotta”-sarjassa

Julkaistu

Säännöllisen uintiharrastuksen voi aloittaa aikuisenakin. Cetuksen Masters-uintiryhmässä voi kilpailla, tai kuntoilla vain omaksi ilokseen. Ikähaitari ylettyy parikymppisestä kahdeksankymppiseen.

Vaikka uinti ei olisi kuulunut aiemmin omaan kuntoilurepertuaariin, voi harrastamisen aloittaa myöhemmälläkin iällä, edeten jopa kilpatasolle saakka. Aikuisille tarkoitetuissa Masters-ryhmissä voi harrastaa uintiurheilua varsinaisesta uinnista taitouintiin, vesipalloon ja uimahyppyihin. Uinti on kuitenkin ylivoimaisesti suosituin Masters-laji ja sitä voi Cetuksessakin harrastaa hyvässä porukassa.

Parasta harrastuksessa hyvän kunnon lisäksi ovat ihmiset siinä ympärillä. Masters-piireistä ovat parhaat ystävät ja meillä on uintikavereista muodostunut bändikin. Tietysti upeaa on itse vesi. Se on hieno elementti, haastaa ja palkitsee.”, kertoo Cetuksen Masters-ryhmässä aktiivisesti treenaava Johanna Kara.

Mastersuimareita löytyy Suomen Uimaliiton mukaan kymmenistä suomalaisista uimaseuroista. Mukaan pääsee, kun hallitsee uinnin perustekniikat hengityksestä vartalon asentoon. Masterseihin mahtuu sekä uransa lopettaneita kilpauimareita, että uusia uinnin harrastajia, jotka tulevat lajin pariin innostuttuaan urheilumuodosta, esimerkiksi käytyään aikuisille suunnatun uintitekniikkakurssin.

Rohkeasti mukaan vain. Treeneissä löytyy helposti oman tasoista seuraa ja kilpaileminen ei ole pakollista.”, aktiiviuimari Kara rohkaisee.

Uintikonkari itse aloittanut uintiharrastuksensa 6-vuotiaana, ja uinut kilpaa 46 vuotta.

Masterseissa uiminen oli minulle luonnollinen jatkumo aktiiviuran jatkeeksi. Uin parhaat aikani 26-vuotiaana, jolloin samana vuonna uin aikuisten SM-finaalissa ja Masters-kisoissa. Nautin kisaamisesta ja treenaamisesta suunnattomasti”, lajin nimiin vannova Kara kertoo.

Kara on ollut mukana Cetuksen Masters-toiminnassa vuodesta 2005, seuran perustamisen ajoista, lähtien. Sitä ennen hän harrasti uintia Laaksolahden Virin (LaVi) Masterseissa. Kara treenaa vedessä ”normaaliviikkoina” 2-5 kertaa. Lisäksi mukaan aktiivisen urheilijanaisen viikkoon mahtuu kaksi viikoittaista salitreeniä.

Leiriviikkoina ja -viikonloppuina sitten enemmän. Uinnin lisäksi olen osallistunut triathloneihin ja swimruneihin. Voimailupuolella kilpailen voimapunnerruksessa ja leuanvedossa.”

Kuva: Marko Lysmä

Omaksi iloksi tai voitonkiilto silmissä

Masterseissa uintia voi harrastaa omaksi ilokseen tai kilpailumielessä. Cetuksessa Masters-uimari voi valita oman viikoittaisen treenimääränsä yhdestä neljään kertaan viikossa. Ryhmässä voi käydä kohottamassa kuntoaan ja hiomassa uintitekniikkaansa, tai sitten voi treenailla kisat tähtäimessään. Mastersit voivat osallistua myös kansainvälisiin kilpailuihin, jopa Euroopan mestaruus- ja maailmanmestaruustasoille asti. 25-vuotiaana pääsee ensimmäistä kertaa mukaan kisaamaan Masters-luokissa ja kilpailemista voi jatkaa niin kauan kuin kuntoa ja intoa riittää -yläikärajaa ei ole.

Nuorimmat ovat reilut kaksikymppisiä, vanhimmat yli 80 vuotiaita.”, Johanna Kara kertoo Cetuksen Mastersien ikäjakaumasta. Hän paljastaa, että oma pitkän tähtäimen tavoite on olla maailmanmestari ”tytöt 70-vuotta”-sarjassa. Vuosittain Kara tavoittelee EM ja MM-kisoissa mahdollisimman hyviä tuloksia.

Olen uinut Masters EM- ja MM-kisoissa vuodesta 2003 ja minulla on yhteensä 17 mitalia - hopeaa ja pronssia - eli se kulta vielä puuttuu ”, miettii uimari, ja toteaa uinnin olevan siitä hieno laji, että koko ajan on tekniikassa kehitettävää ja tulee uusia oivalluksia.

SM-mitaleja Karalla on jo säkillinen. ”Tykkään käydä Masters-kisojen lisäksi uimassa myös yleisen sarjan kisoissa, pysyy hyvin kisatuntuma yllä ja saa hyvää kiritystä. Seuraavaksi osallistun elokuussa Mastersien MM-kisoihin Etelä-Koreassa, ohjelmassa kolmen kilometrin avovesiuinti, sekä 50 m, 100 m ja 200 m rintauinti, ja vielä 100 m ja 200 m selkäuinti.”

Kuva: Marko Lysmä

Leirejä ja avovesiuintia kesätauolla

Cetuksen Mastersit harjoittelevat halliolosuhteissa lähes ympäri vuoden. Nyt on varsinaisista treeneistä kesätauko, mutta kesään mahtuu silti kolme kokonaista viikonloppuleiriä Leppävaaran maauimalassa, jolloin uidaan kahdesti päivässä. Ja mikään kesätauko ei näin vannoutunutta uinnin ystävää pysäytä. Kara aikoo osallistua leirien lisäksi myös muihin uintitapahtumiin:

Kaitalammella uidaan usein avovedessä. Avovesitapahtumiin osallistun niin usein kuin aikatauluihin sopii. Tänä kesänä osallistun myös Helsinki 1952-uintiin, Raasepori Open water-kisaan ja perinteiseen Pitkäjärven yliuintiin.

Kara on ollut mukana Masterseissa niin pitkään, että monia rakkaita muistoja on ehtinyt syntyä:

”Oi, ihania muistoja on niin paljon! Ihan parasta on porukassa treenaaminen, kisaaminen ja reissaaminen.”

Uimari kertoo myös, että ensimmäinen EM-mitali Ranskassa vuonna 2003 on hänelle ikimuistoinen ja ensimmäinen avovesikisa, pituudeltaan viisi kilometriä vuonna 2007 Sloveniassa oli jännittävä.

Yksi upeimpia hetkiä oli kyllä EM-kisoissa 2011 Yaltalla kun saavutimme Cetuksen Mix 4x50 vapariviestissä pronssia. Upeimmat palkintojen jaot olivat 2015 Kazanissa Venäjällä, tuli ihan huippu-urheilijafiilis.”

Lisää Johanna Karan uintikuulumisia voit lukea hänen omasta uintiblogistaan: https://rakkaudestaveteen.blogspot.com/

Teksti: Päivi Kangaspunta

Asiasanat

Yhteistyössä