Terävästi, täysillä, eikä mitään säästellä!

Julkaistu

Cetuksen 17-vuotias taitouimari Melania Sainio on harrastanut taitouintia yhdeksän vuotta, ja kilpailee myös Suomen maajoukkueessa.

Cetuksen 17-vuotias taitouimari Melania Sainio on harrastanut taitouintia yhdeksän vuotta, ja kilpailee myös Suomen maajoukkueessa. Taitouinti vie suurimman osan vapaa-ajasta ja treenejä on monta kertaa päivässä. Melaniaa viehättää lajissa erityisesti sen monipuolisuus: Lajissa on piirteitä voimistelusta ja uinnista ja se vaatii mm.kestävyyttä, voimaa, koordiaatiokykyä sekä taitoa. Melania kuvassa oikealla.

Melania, mistä kaikki alkoi?
-Aloitin taitouinnin vuonna 2009 Cetuksessa. Ihan ensimmäiseksi kävin jollain uintikurssilla jonka jälkeen suositeltiin vesirallia, mutta äiti ajatteli, että taitouinti olisi ”Se Juttu”. Joka johti sitten siihen, että menin uimakoulusta suoraan taitouinnin alkeiskurssille.

Missä ja kuinka usein treenaat?
-Treenaan Leppävaarassa ja Mäkelänrinteessä. Tällä hetkellä harjoittelen yleensä kahdesti päivässä. Parhaimpina päivinä voi olla kolmetkin treenit! ”Märskyssä” treenaaminen onnistuu mukavasti opiskelun ohella, siellä harjoittelen lähinnä vain aamuisin. Treenejä saattaa olla jopa 11 kertaa viikossa, mutta määrä vaihtelee.

Millaiset ominaisuudet ovat eduksi taitouinnissa?
-Taitouimarilta vaaditaan hyvää rytmitajua, kykyä toimia osana joukkuetta, uimataitoa, hapenottokykyä, kykyä ojentaa itsensä (eli ryhdikkyyttä) ja liikkuvuutta. Veden alla pitää pystyä olemaan pitkiäkin aikoja.

Minkälaisia ohjelmia kisoissa uidaan?
-Joukkueohjelmia on kahta erilaista: Combossa voi olla niin että välillä vain kaksi tai yksi uivat, tai vain puolet joukkueesta, mutta siinä varsinaisessa joukkueohjelmassa kaikki uivat koko ajan. Ohjelmien kesto vaihtelee ikäsarjojen mukaan ja riippuen siitä mikä ohjelma on kyseessä. ”Soolot” kestävät n.2,5 minuuttia, "duot" kolmisen minuuttia ja joukkueohjelmat noin neljä minuuttia. Uin kaikkia niitä, molempia joukkueohjelmia, sekä sooloa ja duoa.

Tärkeimmät kisat ja mieleenpainuvimmat hetket?
-Ainakin kaikki SM-kisat. Sitten tietenkin ulkomailla järjestetyt kilpailut, kuten viime kesänä Sveitsissä. Vuonna 2016 olimme Kroatiassa. SM-kisoista on tullut kultamitaleita, joskus ulkomailtakin, muun muassa ruotsista. Sveitsistä saatu hopeamitali olla taisi olla joukkueellemme niiden kisojen paras. Mieleenpainuvin hetki oman urani aikana on Sveitsin kisoista saatu pronssimitali Duo-ohjelmasta ja ja tietenkin myös SM-kisoissa onnistumiset.

Missä vaiheessa alat valmistautumaan kilpailuihin?
-Koko kausi on tavallaan kisoihin valmistautumista, ja ennen kisoja on yleensä joku leiri.

Jännittääkö?
-Todella paljon. Juuri ennen kisasuoritusta meinaan ruveta tärisemään. Ohjelma on pidettävä mielessä koko ajan, ihan sama mitä muuta teen. Yleensä kun hyppään altaaseen, jännitys katoaa.

Tavoitteesi?
-Tulevana kesänä järjestetään nuorten EM-kisat Suomessa. Päätavoitteenani tällä hetkellä on, että siellä menisi hyvin ja pääsisin uimaan sooloa ja duoa, sekä molempia joukkueohjelmia. Ohjelmat pitää oppia hyvin etukäteen. Pitkäaikainen kehityskaari ja motivaatio vaikuttavat myös paljon siihen, pääseekö kisoissa uimaan yksilöohjelmia. Etenkin yksilöohjelmien eteen täytyy tehdä aika paljon että pääsee.

Miten taitouinti on vaikuttanut elämääsi?
-No ei siinä kyllä jää aikaa oikein paljoa millekään muulle. Pitää osata laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, eli ei jää aikaa oikein sellaiseen kavereiden kanssa hengailuun. Ja on se varmasti vaikuttanut myös niin, että olen oppinut olemaan paljon sinnikkäämpi. Että jaksaa yrittää paremmin.

Oletko joutunut luopumaan jostain taitouinnin kustannuksella?
-Koulujuttuihin ei pysty ihan yhtä paljoa aikaa käyttämään, ei voi käydä kaikkia ”turhia” valinnaisia kursseja vaan pitää keskittyä vain pakollisiin. Muita harrastuksiakaan ei juuri ole.

Onko huonoja päiviä vai tekeekö aina mieli lähteä treeneihin?
-Kyllä yleensä on aina kivaa mennä treeneihin. Joskus, jos on ollut rankka viikko ja parit treenit jo takana samana päivänä, ja sitten vielä illalla olisi rankat treenit, niin voi olla vähän motivaatio hukassa. Silloin pitää vähän muistutella itselleen, että miksi tätä tekee.

Kivointa taitouinnissa?
Monipuolisuus! Taitouinnissa yhdistyvät uinti ja voimistelu. On myös mukavaa kun saa kisata yksin, kahdestaan ja joukkueen kanssa.

Miten rentoudut?
-Lomalla mummin ja ukin mökillä tai sitten ihan kotona vaan katselen telkkaria. Pidämme myös joukkueiltoja ym. Parhaimmat kaverit ovat tietenkin taitouinnista.

Terveisiä aloittelevalle taitouimarille?
-Rohkeasti mukaan vaan! Ole kärsivällinen. Alussa pitää harjoitella paljon perusasioita ja asentoja ennen kuin voi alkaa tekemään esimerkiksi vaikeita heittoja ja nostoja.

Kuka?
Taitouimari Melania Sainio
Harrastaa taitouintia Cetuksen ”Pinkit”-ryhmässä ja maajoukkueessa.
Asuu Espoossa.
Käy Mäkelänrinteen urheilulukiota.
Kultamitaleita SM-kisoissa, hopeaa ja pronssia kansainvälisissä kisoissa.
Vahvuudet: Liikkuvuus, pitää kestävyysharjoittelusta.
Kehitettävät asiat: Räjähtävä voima, pitää jaksaa nostaa muita ylös altaasta. ”Pohjaanhan ei saa koskea ollenkaan.”
Motto? Terävästi täysillä, eikä mitään säästellä!

Haastattelu ja teksti: Päivi Kangaspunta

Asiasanat

Yhteistyössä