Cetukselle SM-kultaa ja hopeaa vesipallossa!

Published on

Cetuksen vesipallokausi huipentui viikonloppuna miesten joukkueen SM-kultaan ja naisten joukkueen SM-hopeaan! Miehet päihittivät Kuopion Uimaseuran vieden Suomen mestaruuden itselleen, ja naiset taistelivat kirkkaimmasta mitalisijasta Turun uimareita vastaan.

Miehille SM-kultaa!

Vesipallokausi huipentui 14.4. Kuopiossa pelattavaan miesten SM-sarjan viidenteen finaaliotteluun. Ottelusarjasta ja erityisesti viimeisestä finaalipelistä muodostui oikea trilleri. Cetus voitti viimeisen ottelun maalein 11-10 ja samalla Suomen mestaruuden edelliskauden tapaan. Kuopion Uimaseura johti ottelua ennen viimeistä erää maalilla, mutta Cetus tuli kahdesti tasoihin ja voittomaalin heitti vasta 16-vuotias Miiko Pipatti vain 15 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Lisäksi Miiko oli ratkaisevan finaalin paras maalintekijä neljällä maalillaan ja näin voinee todeta, että hän pelasi elämänsä ottelun ja samalla mestaruuden Cetukselle. Cetuksen Sandor Barany oli finaalisarjan ja koko runkosarjan paras pelaaja sekä maalintekijä. Hänen kokemuksensa ja pelitaitonsa olivat erittäin tärkeitä koko joukkueen menestymiselle.

Vuonna 1948 perustettu Helsingin pyttykerho palkitsi Cetuksen Sandor Baranyn hyvästä urheilusuorituksesta. (Kuva: Marjokaisa Ryhänen)

Joukkueesta tehot irti uuden valmentajan johdolla

Cetuksen miesten joukkue lähti tähän kauteen haastajana. Viime vuoden mestarijoukkueesta lopetti, tai piti välivuotta, viisi pelaajaa. Viime kaudella urheilutoimittajien vuoden vesipalloilijaksi valitsema Oskari Ollila on lisäksi suorittanut asepalvelustaan kuluvan kauden aikana ja hänen harjoittelumääränsä on jäänyt pieneksi. Joukkueen valmentaja vaihtui myös kauden alussa. Cetus sijoittui runkosarjassa toiseksi Kuopion jälkeen, mutta uusi päävalmentaja, Anestis Pestmatzoglou, sai nuorennusleikkauksen käyneestä joukkueesta kaiken tehon irti. Mestaruuden voittaneen joukkueen keski-ikä oli vain 18 vuotta! Oli ilahduttavaa, että Kuopio oli saanut jalkeille joukkueen miesten SM-sarjaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Kuopion joukkueen rungon muodostivat useita Suomen mestaruuksia voittaneet pelaajat, mutta se ei aivan riittänyt siivittämään hienosti pelannutta Kuopion joukkuetta mestaruuteen. Kultaa saaneessa joukkueessa pelasivat: Peik Alamäki, Sandor Barany, Heikki Elovaara, Egor Garanin, Makar Garanin, Kevin Johansson, Niklas Koskela (mv), Gellert Kozar, Julius Niittymaa, Jouka Noro, Marko Nuoramo, Oskari Ollila, Mikko Penttinen (kapteeni), Miiko Pipatti, Juho Rinta-Jouppi, Juho Ryhänen, Eero Saarelainen, Topi Salmi ja Aaron Suoanttila.

Tuoreet Suomen mestarit! (Kuva: Suomen Uimaliitto)

Naiset mukana tauon jälkeen

Cetuksen naisten joukkue osallistui neljän vuoden tauon jälkeen SM-sarjaan. Joukkue sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, mutta ylsi finaalipeleihin Turun Uimareita vastaan voittamalla välierissä Uinti Tampereen suoraan kahdessa ottelussa. Hieno saavutus joukkueelta, joka on harjoitellut vasta vajaan vuoden yhdessä. Valmentaja Anestis Pesmatzoglou onnistui rakentamaan mainiosti toimivan kokonaisuuden yhdistämällä nuoruutta ja kokemusta, jota muutamat pelaajat olivat keränneet väliin jääneinä vuosina muissa seuroissa, esimerkiksi Turun Uimareiden Suomen mestarijoukkueessa kaudella 2017-2018.

Naiset ovat jälleen mukana SM-sarjassa neljän vuoden tauon jälkeen. (Kuva: Marjokaisa Ryhänen)

Naisille hopeaa

Finaalisarjan ottelut olivat tiukkoja, vaikka päättyivätkin Turun Uimareiden voittoihin 1-2 maalin erolla. Kolmas finaali oli huikea jännitysnäytelmä varsinaisen otteluajan päättyessä tasalukemiin, jolloin paremmuus ratkottiin rangaistusheitoilla. Todellista taistelijan luonnetta osoitti Cetuksen Saana Niemenmaa, joka käsi murtuneena kävi lataamassa oman heittonsa TU:n maaliverkkoon. Turun Uimarit onnistuivat kuitenkin rangaistusheitoissaan paremmin, ja Suomen mestaruus jäi taas Turkuun. Cetus antoi finaalisarjassa hyvän vastuksen, mutta ei voinut Turun paremmuudelle tällä kertaa mitään.

Finaalisarjan ottelut olivat tiukkoja. (Kuva: Marjokaisa ryhänen)

Naisten joukkueen vahvuutena hyvä yhteishenki

Cetuksen joukkueen vahvuutena oli nousujohteinen kausi. Joukkue oli erittäin yhtenäinen ja joukkueessa vallitsi läpi kauden hyvä yhteishenki. Jos joukkueesta on mainittava yksi pelaaja, niin hän on 16-vuotias Eszter Kozár. Eszter pelasi maalivahtina ensimmäistä kauttaan ja vesipalloilijanakin mennyt kausi oli hänelle vasta toinen, joten tulevia kausina hänestä varmasti vielä kuullaan. Naisten hopeajoukkueessa pelasivat: Anni Aikala, Katarina Anttonen, Mandi Ikola, Eszter Kozár, Julia Mähönen, Saana Niemenmaa, Pinja Nuoramo, Julia Oliva Eskola, Elli-Noora Putikka, Emma Sinisalo, Mikaela Tanke, Sanna Tomperi, Maija Virkkala ja Anni Widell.

Cetuksen naisten vesipallojoukkue. (Kuva: Marjokaisa Ryhänen)

Teksti: Marjokaisa Ryhänen, Maiju Aikala ja sakari Lind

Tags

In association with