SM-kisojen pinkit kohokohdat

Published on

Nelipäiväiset, kesäkuun viimeiseen sunnuntai-iltaan huipentuneet, uinnin SM-kilpailut uitiin hienossa säässä Leppävaaran maauimalassa. Torstai-aamun jälkeen ei tarvinnut enää jännittää, iskeekö ukkonen, vaan aurinko paistoi ja katsomo täyttyi päivä toisensa jälkeen kannustusjoukoista. Vaikka vastatuuli haittasi joitakin uintisuorituksia, urheilijoiden fiilis oli positiivinen. Monet kertoivat nauttivansa kisojen ”festaritunnelmasta” ja olevansa tyytyväisiä, että kisat ovat kerrankin ulkoaltaalla. Hyvä sää houkutteli katsojia paikalle, ja heitä kävikin viikonlopun aikana yhteensä ­­lähes 3000. Yhteensä 546 uimaria kilpaili nelipäiväisissä kisoissa. PInkkiä Cetus-väriä edusti 72 uimaria!

SM-kisat uitiin taivasalla 32 vuoden tauon jälkeen. (Kuva: Janne Ahonen)

Ari-Pekka Liukkonen yhä lähempänä Tokion olympialaisia

Miesten 50 metrin vapaauinti oli yksi viikonlopun SM-kisojen odotetuimmista lajeista. Se uitiin kisojen viimeisenä päivänä, sunnuntaina, ja Suomen mestariksi kruunattiin Tokion olympialaisiin tähtäävä Cetuksen Ari-Pekka Liukkonen, jonka kauden paras ennätys parani yhdellä sekunnin sadasosalla. Olympiaraja ei ole enää kaukana, sillä Liukkosen aika oli 22,06, kisojen rajan ollessa 22,01.

Vielä perjantaina Liukkonen oli toiveikkaana: "Jos sattuu hyvin myötätuuli ja olosuhteet kohdilleen, ja uinti luistaa, niin ei ole mikään mahdottomuus, että jo sunnuntaina Tokion rajat paukkuisivat. Mutta vielä tässä on vuosi aikaa sen suhteen. Parempi toki, mitä aiemmin sen saisi alitettua."

Hopealle vapaauinnin 50 metrillä ui TaTU Tampereen Anton Herrala aikaan 22,48 ja kolmannelle sijalle Niko Mäkelä Riihimäen Uimaseurasta paukuttaen ajan 23,01.

Liukkonen pohti illan uintisuoritustaan:

"Onhan se aina positiivista, että se aika kauden mittaan paranee mutta tuntui uinti kyllä paremmalta, että varmaan se startti oli nyt aamulla ainakin aika hidas. En ole kerennyt kattomaan paljonko oli reaktioajat ja miltä näytti muuten, mutta luultavasti se oli sieltä se ”pieni hukka”, etteivät rajat menneet rikki. Jos miettii noita joitain 21 sekunnin puolella olevia aikoja, joita on tullut uitua tässä viime vuosina, niin enemmän sen tyyppiseltä toi uinti tuntui nytkin. Tulos jäi kuitenkin sinne 22 puolelle, niin varmaan se oli se startti, joka hidasti menoa", mietti Liukkonen ja tunnusti, että aamun uinnin perusteella olisi ajatellut, että Tokioon olympiaraja olisi ollut jo ylitettävissä.

"Kyllä aamun perusteella olisin ajatellut, että se olisi ollut nyt tässä tehtävissä mutta luultavasti se oli se startti, en vielä ole kerennyt näkemään uintia."

Liukkonen voitti Suomen mestaruuden myös 100 m vapaauinnissa ajalla 50,14. Lajin Suomen ennätys pysyy Liukkosella vuodesta 2016. Taakseen hopealle Liukkonen jätti TaTU:n Anton Herralan (50,72) sekä SWIM:n Teemu Vuorelan (50,83). Aamujaksossa Liukkonen päräytti menemään 50 m rintauintia ja 100 m vapaauintia, joista hän valitsi iltajaksolle vain vaparin. Hän kertoi, että selän kanssa on ollut ongelmia viime aikoina, ja se vaikutti perjantaiaamun rintauintiin:

"Rintauinti ei ole kulkenut näissä kisoissa. Piti miettiä, että mitä lähtee uimaan ja ajatus oli joko jättää ilta kokonaan väliin, tai uida vain jompikumpi laji. Päädyin kuitenkin vapaauintiin, kun siinä on kuitenkin varmasti enemmän saavutettavaa tällä hetkellä. Yksi tavoitteeni 100 m vapaauinnissa oli alittaa MM-kisojen B-raja, jotta voisin ottaa satasen vaparin vielä sivulajiksi kisoihin. 50,51 oli raja, niin saa sinne ilmoittaa sen satasen vaparin lisäksi vielä kisoihin", kertoi Liukkonen tyytyväisenä alitettuaan B-rajan uituaan ajan 50,14.

"Parasta vauhtia yli kahteen vuoteen, positiivinen tulos", hehkutti Liukkonen.

Näiden kisojen jälkeen uimarilla on kuukausi aikaa valmistautua Etelä-Korean MM-kisojen 50 m vapaauintiin ja viikon päästä onkin jo lähtö kohti Thaimaassa järjestettävää viimeistelyleiriä.

Ari-Pekka Liukkonen kisaa muutaman viikon päästä Etelä-Koreassa, uinnin MM-kisoissa. (Kuva: Janne Ahonen)

Cetuksen naiset energisinä

Cetuksen naiset olivat liekeissä kisojen aikana! Tanja Ruohoniemi voitti heti kisojen avauspäivänä perhosuinnissa kultaa 200 m matkalla aikaan 2.18,52. Samana iltana nähtiin 800 metrin vapaauinnissa jännittävä pitkän matkan taistelu, kun kuumassa erässä Aino Otava ja Tuuli Pippuri taistelivat Helsingfors Simällskapin Laura Lahtisen kanssa kärkipaikoista, jääden toiselle ja kolmannelle sijalle. Otava taisteli myös vapaauinnin 200 metrillä hopeapaikalle.

Perjantaina, toisena kisailtana, naisten perhosuinnin finaalissa sadan metrin matkalla toisiaan kirittivät tätä nykyä Arizonan yliopiston joukkueessa uiva Cetus Espoon Fanny Teijonsalo, Raision Urheilijoiden Laura Mäki, Uinti Tampereen Nea Norismaa sekä Tanja Ruohoniemi. Teijonsalo vei SM-kultaa ajalla 1.01,48 kannoillaan Norismaa. Pronssimitalin jakoivat Ruohoniemi ja Mäki ajalla 1.02,77. Fanny Teijonsalo sijoittui pronssille myös naisten vapaauinnin 100 metrillä aikaan 56,65. Lisäksi Yhdysvalloissa asuva uimari nähtiin viikonlopun aikana joukkueviesteissä.

– Tosi hyvät fiilikset ja kiva olla SM-kisoissa täällä, fiilisteli Teijonsalo. Tämä on alkuperäinen kotialtaani, ja olen aloittanut uintiharrastuksen tuolla sisällä (viittaa uimahalliin). Niin että kiva olla pitkästä aikaa Suomessa kisaamassa ja näkemässä kaikkia tuttuja. Hauskat kisat, olen ollut hirveän tyytyväinen!

Teijonsalo kertoo, että tällä viikolla Napolissa alkavat Universiadit ovat hänelle kauden pääkilpailut ja niihin valmistaudutaan nyt SM-kisoissa:

– Haetaan sellaista valmistelua vielä. Hyviä suorituksia tietenkin, mutta ei ole ehkä ihan terävin kunto täällä. Tänne (SM-kisoihin) on laitettu hirveän paljon lajeja, pystyy uimaan enemmän kovia vetoja. Ja otettiin eilisillasta se 200 m sekauinti pois, että ensi viikollakin vielä jaksaa.

Viimeisen kisaillan naisten 400 m sekauinnissa Cetus pärjäsi niin ikään hyvin, kun Anna Kotonen ui toiselle (5.02,53) ja Sohvi Nenonen (5.07,08) kolmannelle sijalle. Peppi Siirtola ui selkäuinnissa 100 metrillä pronssille.

Fanny Teijonsalo ja Tanja Ruohoniemi palkintopallilla. (Kuva: Janne Ahonen)

Menestystä perhosuinnissa ja viesteissä

Viimeisen kisapäivän iltajaksossa oli taikaa, kun Cetuksen Sergey Kuznetsov ui hienosti hopealle miesten tiukassa ja jännittävässä 100 m perhosuinnin kisassa, ajalla 54,10, jääden vain hiukan jälkeen Helsingfors Simsällskapin Riku Pöytäkivestä (53,54). Kuznetsov kiritti Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelän edelle, joka jäi kolmanneksi ajalla 54,17. Kuznetsov on valmennettavana Cetuksen nuorten edustusjoukkueessa, jota valmentavat Timo Peltola ja Niko Hämäläinen. "Kisat menivät todella hyvin, monilla meidän uimareilla on ollut vaikea kevät sairasteluineen ja loukkaantumisineen", pohtii Hämäläinen.

Sergey Kuznetsov ui hopeaa miesten 100 m perhosuinnissa. (Kuva: Cetuksen some-tiimi)

Sunnuntai-iltana nähtiin huikea kamppailu myös naisten 4x100 m vapaauintiviestissä. Suomen mestaruuden vei ajalla 3.49,26 Cetus, joukkueella Ronja Riihinen, Fanny Teijonsalo, Anna Kotonen ja Peppi Siirtola, jättäen kakkoseksi Oulun Uinnin ja kolmanneksi HSS:n. Cetuksen naiset tulivat toiseksi myös edellisenä iltana uidussa 4x 100 m sekauintiviestissä ajalla 4.16,17.

Cetuksen naiset tykittivät (Fanny Teijonsalo, Peppi Siirtola, Aino Otava ja Ronja Riihinen) myös toiseksi perjantaina naisten 4 x 200 vapaauintiviestissä ajalla 8.26,01.

Cetuksen naiset pitivät yhtä. (Kuva: Janne Ahonen)

Fanny Teijonsalo, Ari-Pekka Liukkonen, Sergey Kuznetsov ja Ronja Riihinen sijoittuivat 50 m sekauintiviestissä hopealle ajalla 1.47,86 heti HSS:n kannoilla, 48 sadasosasekunnin erolla.

Cetuksen miesten joukkue tienasi hopeaa sunnuntai-illan viimeisessä uintikisassa, miesten 4x 100 m sekauintiviestissä joukkueella Eetu Alitalo, Lassi Ohtonen, Sergey Kuznetsov ja Ari-Pekka Liukkonen, häviten HSS:lle puolellatoista sekunnilla. Miesten joukkue (Sergey Kuznetsov, Luukas Vainio, Leo Mikkonen ja Alec Baker) tuli kolmanneksi 4x 200 m vapaauintiviestissä ensimmäisenä kisapäivänä, torstaina. Poikien joukkueelle tuli aamujaksossa samalla matkalla pronssimitali. Nuorten sarjassa viestissä kisasivat Oscar Skjäl, Luukas Vainio, Leo Mikkonen ja Eemil Kylmä.

Ulkoaltaassa kisatessa ollaan sääolosuhteiden armoilla. Kisaviikonloppuna oli aurinkoista mutta tuulista. (Kuva: Janne Ahonen)

Nuoret mitalisijoille

Nelipäiväisten kisojen aamujaksoissa ratkaistiin nuorten Suomen mestaruudet. Cetuksen Peppi Siirtola voitti NSM:n selkäuinnin 100 metrin matkalla paukuttaen ajan 1.05,53, toisena Oulun uinti ja kolmantena Cetuksen Laura Kellberg (1.07,63). Siirtola ui hopealle tyttöjen sarjassa 100m vapaauinnissa, sekä 50m selkäuinnissa. Kellberg ylsi pronssimitalille Siirtolan kintereillä viidenkympin selkäuinnissa aikaan 30,87.

"Peppi on nostanut tasoaan uimarina ihan huikeasti kuluneen kevään ja kesän aikana. Todella hyvä suoritus, ensimmäinen nuorten Suomen mestaruus tuli Pepille näistä kisoista ", kertoo valmentaja Niko Hämäläinen ylpeänä.

Lauantaiaamuna Cetuksen Roni Kallström voitti 100m selkäuinnin ja vei itselleen lajin nuorten Suomen mestauuden. Samassa lajissa myöhemmin illalla aikuisten sarjassa hänet nähtiin hopeasijalla aikaan 57,88. Kallström kilpailee ainoana Cetuslaisena 3.7. alkavissa nuorten EM-kisoissa Kazanissa.

Verneri Viisanen pärjäsi hyvin 200 m rintauinnissa, häviten vain reilut kaksi sadasosasekuntia ajalla 2.22,79 Vandersin Erik Nurmelle. Kolmantena perässä kauhoi heti Mihail Khanoukaev (2.27,94). Sama kolmikko nähtiin avajaispäivänä 100 m rintauinnissa, jossa Cetuksen pojat Viisanen ja Khanoukaev uivat hopeaa ja pronssia aikoihin 1.06,14 ja 1.06,55. Khanoukaev ylsi pronssille myös 200m sekauinnissa, alle 18-vuotiaiden sarjassa (2.12,13).

Tuuli Pippuri kauhoi toiselle sijalle 800m vapaauinnissa tyttöjen sarjassa ajalla 9.13,70.

Nuorten Suomen mestariksi kruunattiin Cetuksen alle 18-vuotiaiden joukkue 4x 50 m sekauinnissa. Joukkueessa uivat Peppi Siirtola, Siri Auvinen, Roni Kallström ja Tuomas Jokinen. Samassa lajissa Cetus voitti myös pronssia toisella sekajoukkueellaan (Laura Kellberg, Mihail Khanoukaev, Eemil Kylmä, Dina Sadojevic Jelacik).

Cetuksen tytöt tykittivät kultamitaleille myös 4x 100m vapaauinnissa joukkueella Tuuli Pippuri, Peppi Siirtola, Dina Sadojevic Jelacik sekä Laura Kellberg (3.58,02).

Pronssijoukkue 4x 50m sekauinnissa nuorten sarjassa. (Kuva: Janne Ahonen)

Teksti: Päivi Kangaspunta

Tags

In association with